Αρχική arrow Σεμινάριο Κατάρτισης arrow Αποτίμηση Κατάρτισης
18.11.19
 
 
Ακαδημία Πολιτών
Σεμινάριο Κατάρτισης
Ομάδα Νέων Α.Π.
Φόρμα Εγγραφής - Ομάδα Νέων Α.Π.


 
Αποτίμηση Κατάρτισης Εκτύπωση E-mail


Σεμινάριο Κατάρτισης

«Διαπολιτισμική Επικοινωνία σε Πολυπολιτισμικό Περιβάλλον»
Αθήνα 7-13 Μαΐου

Ο τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου
…………..
Συνολική Αποτίμηση του σεμιναρίου
Ένα σεμινάριο κατάρτισης δε μπορεί  ούτε πρέπει να εστιάζει στην επίλυση διεθνών πολιτικών προβλημάτων. Ο πρωταρχικός στόχος του σεμιναρίου ήταν να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με δεξιότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους,  σε διάφορες δράσεις με νέους. Μέσα από ποικίλα workshops, παιχνίδια ρόλων και  διαλέξεις, το σεμινάριο προσέφερε στους συμμετέχοντες τα εργαλεία και τη μεθοδολογία που είναι απαραίτητα στην κατεύθυνση  της αμοιβαίας κατανόησης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας αλλά και της πάλης ενάντια  στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, τα στοιχεία εκείνα που θεωρούνται απαραίτητα για την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη.

Η σημασία του σεμιναρίου γίνεται πιο εμφανής αν λάβει κανείς υπόψη του τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις νεολαίας στο Ισραήλ, την Ανεξάρτητη Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας αλλά και της Βόρειας Ιρλανδίας (πολιτικές ή θρησκευτικές διαμάχες) αλλά και άλλοι οργανισμοί όπως αυτοί της Γαλλίας και της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν διαφορετικής φύσης αλλά εξίσου σημαντικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η ένταξη των μεταναστών.

Επιπρόσθετα, οι ποικίλες και εξειδικευμένες διαλέξεις, οι παρουσιάσεις αλλά και οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, έδωσαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αποκτήσουν εξειδικευμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις σε  σημαντικά θέματα όπως είναι η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η εμβάθυνση στη σύγχρονη ελληνική πολιτική κουλτούρα και ιστορία, η ανθρώπινη ψυχολογία και οι δεξιότητες που απαιτούνται για μια αποτελεσματική  δημόσια επικοινωνία, καθώς επίσης και η ενημέρωση αλλά και η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση στις χώρες των συμμετεχόντων στο σεμινάριο κλπ.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι το σεμινάριο έφερε κοντά νέους ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα, οι οποίοι γνωρίστηκαν καλύτερα,  επικοινώνησαν,  συνεργάστηκα και αλληλεπίδρασαν, αποβάλλοντας ελπίζουμε, ενδεχόμενα στερεότυπα και προκαταλήψεις. Οι συμμετέχοντες νέοι, αλληλεπίδρασαν στηριζόμενοι στη μοναδικότητά τους ως άτομα και έχτισαν γέφυρες φιλίας. Και το σπουδαιότερο είναι ότι η επικοινωνία δε σταμάτησε με το πέρας του σεμιναρίου. Οι συμμετέχοντες διατηρούν επαφή και επεξεργάζονται σχέδια για μελλοντική συνεργασία. Το ελπιδοφόρο σύνθημά τους είναι: «Θα τα πούμε σύντομα σε ένα άλλο μέρος του κόσμου!».